basketbal: V Londýne opäť favoritmi USA, Bryant lobuje za hráčov z NBA

24.07.2012 Celý región

Bratislava 23. júla (TASR) - Aj na olympiáde v Londýne sú pod basketbalovými košmi najväčší favoriti Američania, ktorí si pred štartom turnaja verili a ich jediným cieľom je zlato. Jeden z lídrov Kobe Bryant dokonca vyhlásil, že súčasný káder by zdolal dokonca aj pôvodný "Dream Team" z OH 1992 v Barcelone. Pre USA je prioritou číslo jeden vždy titul, no teraz majú o dôvod viac, keďže londýnsky turnaj môže byť pre hviezdny tím "labuťou piesňou".

Prvýkrát sa najväčšie hviezdy zámorskej NBA postavili na olympijskú palubovku práve v Barcelone a po 20 rokoch sa ich éra môže skončiť. Dôvodom je návrh komisára NBA Davida Sterna, ktorý chce presadiť, aby od nasledujúcich hier v Rio de Janeiro hrali na turnaji už iba hráči do 23 rokov. To by znamenalo, že na najväčšom športovom sviatku by chýbali mená ako Bryant, LeBron James, Kevin Durant, Pau Gasol, či Dirk Nowitzki. S tým však ostro nesúhlasia tí, ktorých sa to týka najviac. "Je to hlúpy nápad. Mala by to byť voľba hráčov," vyhlásil tridsaťtriročný Bryant. "Olympiáda je o tom, aby najlepší súperili s najlepšími. V basketbale by znamenalo vekové obmedzenie to, že by úroveň olympijského turnaja upadla," dodal.

Američania sa v Londýne predstavia v základnej A-skupine s Argentínou, Francúzskom, Tuniskom, Nigériou a Litvou. V B-skupine nastúpia Austrália, Brazília, Čína, Španielsko, Rusko a výber Veľkej Británie. Prvé štyri tímy z každej skupiny si zabezpečia postup do vyraďovacej fázy, ktorá rozhodne o medailistoch.

Najväčším ašpirantom na zlato sú prirodzene hráči USA, ktorí obhajujú prvenstvo z Pekingu. Najvyššie ambície majú aj zlatí medailisti z Atén 2004 Argentínčania, či strieborní z Pekingu Španieli, prekvapiť môžu Francúzi.

Základná časť štartuje v nedeľu 29. júla a potrvá do 6. augusta. Meno víťaza bude známe 12. augusta. Turnaj bude hostiť aréna v Olympijskom parku, ale od štvrťfinále už North Greenwich Aréna.

Aj v ženskom turnaji sú najväčšími favoritkami Američanky, ktoré majú šancu na piate olympijské zlato za sebou, keď sa z triumfu tešili nepretržite od roku 1996. Basketbalistky USA sa v základnej skupine stretnú s Angolou, Čínou, Chorvátskom, Tureckom a Českom. V B-skupine nastúpia strieborné medailistky z posledných troch olympiád Austrálčanky s obhajkyňami bronzu Ruskami, Francúzkami, Kanaďankami, Brazíliou a domácim výberom.

Ženy štartujú o deň skôr v sobotu 28. júla a súboje v základných skupinách sa skončia 5. augusta. Vyraďovačka začína o dva dni neskôr, pričom od semifinále sa bude hrať v North Greenwich Aréne. Finále je na programe 11. augusta.
 

Vyberte región